Opgeblazen buik

Steeds meer mensen hebben last van een opgeblazen buik, vooral na het eten. Vaak gaat het opgeblazen gevoel gepaard met misselijkheid. Een zeer onaangename combinatie. Een opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben: het hoeft niet meteen te betekenen dat je te veel hebt gegeten. Vaak gaat het juist om wat je hebt gegeten, maar welke producten precies is moeilijk om zelf te bepalen.

Slechte vertering

Een opgeblazen buik komt meestal door een verteringsprobleem. Soms verteert je dunne darm een gegeten product niet goed, waarna het je slecht verteerde voedsel in je dikke darm dumpt. Je darmbacteriën gaan vervolgens helemaal los op het feestmaal, met als resultaat een opgeblazen buik.

FODMAP-dieet

Bij de meeste mensen vormt een slechte vertering het probleem van een opgeblazen buik. Om er achter te komen op welke producten je dunne darm slecht reageert en je een opgeblazen gevoel bezorgt, is er het FODMAP-dieet. Het FODMAP-dieet gaat er vanuit dat bepaalde suikers moeilijk verteerbaar zijn en dat sommige mensen daar gevoelig voor zijn. Stap 1 in het dieet is om FODMAP-arm te eten. Na 30 dagen ga je stuk voor stuk FODMAP-rijke producten eten, zodat we kunnen testen waar je wel en niet goed op reageert. Zo weet je precies welke voedingsmiddelen je in de toekomst moet vermijden om van die opgeblazen buik af te zijn. En wanneer je dan toch iets eet waar je niet tegen kan, kan je er in ieder geval rekening mee houden.

Andere oorzaken opgeblazen buik

Bij de meeste mensen helpt een aangepast dieet heel goed, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Andere oorzaken van een opgeblazen buik kunnen zijn:

 • Candida
 • Infectie door een parasiet
 • Slechte darmflora
 • Slechte vertering veroorzaakt door stress
 • Problemen met gluten of zuivel
 • Te veel suikers in je voedingspatroon
 • Te veel rauw eten

Wanneer een FODMAP-dieet niet aanslaat is het dus verstandig om een ontlastingsonderzoek te laten doen. Met zo’n screening kunnen we heel goed problemen opsporen. Aan het ontlastingsonderzoek zitten wel kosten verbonden. Die betaal je zelf aan het laboratorium. Je kan natuurlijk ook altijd bij je huisarts langsgaan voor een onderzoek.

Glutenvrij eten

Wanneer je vermoedt dat je opgeblazen buik door gluten wordt veroorzaakt, is het altijd verstandig om eerst een ontlastingsonderzoek te doen in plaats van zomaar een glutenvrij dieet te gaan volgen. Wanneer uit het ontlastingsonderzoek blijkt dat er signalen zijn voor coeliakie is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Als je namelijk stopt met het eten van gluten kan de maag-darm-leverarts geen onderzoek meer doen en dus geen coeliakie diagnosticeren (of je moet eerst weer 3 maanden gluten eten). Heb je dus sterk het vermoeden dat gluten de oorzaak is van je opgeblazen buik, schakel dan altijd eerst een coach of je huisarts in.

Coaching

Coaching is heel belangrijk wanneer je een FODMAP-dieet volgt voor je opblazen buik. Omdat je bepaalde producten niet mag eten zoals volkorenbrood, is het belangrijk dat je wel volwaardig blijft eten en geen tekorten opbouwt. Daarom vindt er eerst een intakegesprek plaats met je eigen persoonlijke coach. Die stelt vervolgens een eetschema voor je op dat voldoet aan alle eisen van een gezond voedingspatroon. Als je zelf aan de slag gaat met voeding en diëten loop je het risico om het probleem van de opgeblazen buik te verergeren of zelfs andere problemen in de hand te helpen.

Wat krijg je tijdens het coachingproces

 • Intakegesprek
 • Eetschema
 • Boodschappenlijst
 • Recepten
 • 30 dagen lang kan je je coach contacteren
 • Kosten ontlastingsonderzoek is op aanvraag

Kosten

 • Een intake + 2 vervolg gesprekken €149 ( In totaal 3 maanden)
 • Een follow-up nadien kost €50

Info

Voor meer informatie kun je mailen naar gamze@iloveworkingout.nl.

COPYRIGHT © 2016 BOOTCAMP FOR HER - DESIGNED WITH LOVE